Strategisch spel als medewerker bijzonder beheer

Raymond Jansen begon ooit in het leger en rolde daarna de financiële branche in. Zijn hart ligt al jaren bij Bijzonder Beheer. De dankbaarheid van het werk is wat hem iedere dag weer trots maakt. Hij vertelt er alles over.

De aanhouder wint

Voordat Raymond bij Bold People terecht kwam had hij al vele jaren ervaring. Nadat hij uit het leger kwam deed hij enkele administratieve werkzaamheden, werd via via internationaal verhuizer en vroeg zich toch af: is dit nu echt mijn toekomst? Hij kwam erachter dat zijn hart in de financiële wereld lag en zo werd ABN AMRO het begin van zijn financiële carrière. “Ik ben begonnen als kassier, maar had een duidelijk doel voor ogen: ik wilde verkoper worden. Ik heb mezelf steeds verder verdiept in de producten en had zo al snel mijn doel bereikt. Ik ben zelfs topverkoper van Zoetermeer geweest!” vertelt Raymond. Na vijf jaar was hij toe aan een volgende stap en is hij Preferred Banking bij ABN AMRO gaan doen. “Dit heb ik vijf jaar gedaan. Ik kreeg al snel een eigen portefeuille, maar er bleek tijdens een reorganisatie geen plek meer voor mij te zijn.”

Precies doen wat je wilt

Toch hield Raymond vol en kwam hij via oud collega’s terecht bij de afdeling Bijzonder Beheer in Amsterdam. “Dit heb ik twee jaar gedaan voor ABN AMRO, maar maakte daarna de stap naar ING Bank. Hier kon ik precies doen wat ik wilde: Bijzonder Beheer voor particulieren. Na enige tijd nam ING Bank afscheid van alle externe en ZZP’ers, zoals ik. Dit is het moment dat ik de overstap maakte naar Bold People.” Raymond startte zijn carrière bij Bold People bij De Interbank. Toen dat project op zijn eind liep maakte hij de overstap naar SNS Bank, waar hij al vijf jaar de functie van Bijzonder Beheer medewerker mag vervullen.

Het ontnemen van financiële stress

Als medewerker Bijzonder Beheer spreek je dagelijks klanten die financiële stress ervaren.
Denk aan moeilijk rond kunnen komen en een hypotheek niet kunnen betalen. Sommige klanten zijn onverwachts werkloos of langdurig ziek. Wat doe je dan met je financiën? Dat is waar een medewerker Bijzonder Beheer kan inspringen. Je zoekt uit wat er speelt en waar de pijnpunten zitten. Hoe kunnen we dit zo goed mogelijk oplossen. Ik zie het als een strategisch spel. Ik heb de oplossing voor ogen en moet de klant daar zien te brengen. Linksom of rechtsom, als het doel maar gehaald wordt!”

Als medewerker Bijzonder Beheer heb je vaak een eigen portefeuille. Je helpt klanten voor een langere tijd, tot de oplossing bereikt is. Van al deze klanten breng je de risico’s in kaart voor beide partijen (de klant en de bank) en probeer je dit zo goed mogelijk in balans te brengen. Hierbij is geen een dag hetzelfde, maar agendabeheer wel key! “Je beheert belafspraken, bekijkt of alle stukken van klanten al binnen zijn of je er misschien nog achteraan moet bellen, behandeld inkomende telefoonoproepen en zorgt dat alles op de juiste manier gelogd wordt.” vertelt Raymond.

‘In de functie medewerker Bijzonder Beheer is vooral gespreksvoering belangrijk.’

“Ik vind het ontzettend fijn als klanten door het gesprek dat ik met ze voer minder financiële stress ervaren. De klanten het gevoel geven dat iemand achter ze staat en meekijkt naar oplossingen, je merkt dat ze dat nodig hebben.” vertelt Raymond met trots. Hij stelt dat je als medewerker Bijzonder Beheer de juiste voelsprieten moet hebben. Alleen op die manier kom je erachter of mensen bereidwillig zijn om mee te werken aan de oplossing.

Ik zie het als strategisch spel

Wanneer het aankomt op belangrijke skills, komen dan ook al snel luisteren, empathisch vermogen en doortastendheid naar boven. “Een goed gesprek kunnen starten met een klant is echt noodzakelijk. Naast WFT Basis, Hypothecaire en Vermogen, raad ik iedereen aan vooral te ontwikkelen in gespreksvoering en juiste vastlegging van cases. Je merkt in de praktijk dat dat waardevol is.” Als medewerker Bijzonder Beheer zijn de mogelijkheden eindeloos, vooral in de breedte. Van klanten met kleine achterstanden tot grote financiële cases en van behoud tot verkoop; groeien kan altijd.

Alle rechten voorbehouden © 2021 BOLD People